Cum se monteaza o plita incorporabila ?

Montarea unei plite incorporabile poate fi dificilă pentru unele persoane care nu apelează la un specialist în mobilă de bucătărie. Mai exact, nici nu cred că ai nevoie de un specialist care să îți monteze plita, deoarece eu am să îți explic frumos cum se montează o astfel de plita și toate celelalte probleme care pot apărea la montarea ei. Pentru a monta corect o plită încoporabilă, trebuie să ai în vedere anumite chestii importante, pe care am să le enumăr mai jos.

Pentru montarea unei plite încorporabile ai nevoie de următoarele scule:

 • un fierăstrău electric vertical
 • o bucată de șmirghel ( pt finisare zonă decupată)
 • o masină de găruit
 • un tub de silicon (<vezi care este cel mai bun)
 • pistol de silicon
 • celeme pentru fixare
 • șurubelniță

Masina de găurit ai nevoie de ea pentru a face gaură în blat, după care să poți introduce lama fiersăstrăului electric, pentru decuparea zonei din blat

Tub de silicon – pentru izolarea plitei și lipirea ei de blat. Recomandat, este să folosești un silicon rezistent la temperaturi înalte, cum ar fi acesta. Dacă nu fixezi plita cu silicon, riști ca ea să nu rămână fixă pe suprafața ei.  Este bun siliconul și pentru protejarea împortiva eventualelor lichide, care se pot descărca și infiltra în zona decupată a blatului, rezultand, umflarea lui

Cleme de fixare – de cele mai multe ori, clemele de fixare a plitelor sunt destul de suțiri și necesită ceva cleme mai speciale, mai groase. Pentru ce ? pentru a fixa foarte bine plita în blat, reducând astfel riscul de ridicare sau de mișcare pe orizontală.

Surubelniță – pentru înfiletarea șurubelor de pe cleme. Recomand să strângi foarte bine șuruburile.

Pașii necesari pentru montarea plitei încorporabile

  1. Se măsoară dimensiunea interioară a plitei; adică zona care vine încoporată în blat, care de obicei este mai mică cu 2-5 cm decât zona exterioară a plitei. Să nu faci greșeala de a decupa blatul la dimensiunile date la exterior, pt că vei fi nevoit să schimbi blatul.
  2. Se trasează frumos cu un marker zona care trebuie decupată – recomand să măsori de 2 ori înainte să decupezi blatul și să iei în calcul că trebuie să conectezi plita la gaz
  3. De preferat, este să lași mai mult spațu în zona din spatele plitei, deoarece majoritatea din ele au tubul de racordare din fier și necesită o zonă de conectare ceva mai mare. Poți lăsa 5 cm în fața și 8-9 cm în spate
  4. Dai o gaură în blat folosind mașina de găurit, în apropierea unui colț. Alege un burghiu gros, pentru a face loc pânzei de la feirăstrăul vertical, să intre.
  5. Decupează atent zona respectivă, urmărind la perfect zona trasată. Îți recomand un fierăstrău vertical bun, deoarece blaturile sunt groase și ai nevoie de un aparat bun, pentru a duce la capăt misiunea.
  6. Îndepărtezi frumos blatul decupat
  7. Verifici dacă plita se încadrează perfect în locul decupat
  8. Dacă nu se încadrează perfect folosește șmirgheul pentru a lărgi sau îndrepta puțin zona decupată
  9. Dacă plita este fixă, trecem mai departe
  10. Asigur plita că se poate conecta la rețeaua electrică; aici recomand conexiunea la o priză cu pământare, în care mai poți conecta maxim, o hotă încorporabilă.
  11. Asiguri conexiunea plitei la rețeaua de gaze naturale, printr-un furtun special felxibil;
  12. Înainte să fixezi plita te asigur că partea electrică funcționează perfect, iar gazul la fel; pur și simplu pornești plita
  13. După ce ai te-ai asigurat, poți fixa plita în locul decupat
  14. Fixezi plita prima dată cu silicon; pui silicon pe tot perimetrul baltului, pe o grosmie de maxim 1 cm.
  15. Folosești sistemul de prindere al plite cu cleme, sau pui de la tine 4 cleme speciale, care le fixezi în blat; le prinzi cu 8 șuruburi în blat. se poate introduce și în plită un surub, fără probleme
  16. Verifici plita dacă este ok, și strângi șuruburile pe dedesupt.
  17. Îndepărtezi siliconul ieșit

Felicitări, ai reușit să încorporezi plita cu succes !

Pe ce tip de blat se poate monta o plită încorporabilă ?

Orice tip de plită încorporabilă se poate monta pe aproape orice tip de blat. Cu mici excepții. Acestea sunt următoarele:

 • o plită electrică vitroceramică nu este recomandat  a se monta/încorpora pe un blat de grosime mică – sub 5cm – de ce? pentru că plitele vitroceramice cu inducție sau electrice, sunt de o greutate mare. La ele se mai adugă și greutatea vaselor, iar rezultatul poate fi unul neplăcut. Pot apărea mici zone în care plita să nu se îmbine perfect cu blatul; sau în cel mai rău caz, să îndoaie blatul.
 • vezi cum se monteaza o plita incorporabila pe inductie aici

 • plitele din inox, se pot monta pe orice tip de blat, indiferente de natura lui. Pentru montarea lor pe granit sau marmură, recomand doar acest silicon special, care prinde excelent și este foarte durabil în timp; este cel mai bun silicon pentru prinderea plitelor încorporabile.
 • la fel, pentru plitele vitroceramice, recomand utilizarea acestui silicon, deoarece există posibilitatea de a crăpa suprafața lor, datorită neuniformizării zonei pe care este prinsă ea.

Ce trebuie să verifici după ce montezi plita încorporabilă ?

O întrebare cu un răspuns foarte simplu, dar în același timp, foarte importantă. De ce ? pentru că verificarea pe partea de electricitate este simplă, dar cea pe gaz este importantă. După ce ai montat plita, eu își recomand să verifici îmbinarea furtunelor atât la plită cât și la teava de gaz principală, cu un pic de săpun.

Așa se face verificarea la gaz, a plitelor încoporabile. Dacă nu scapă; nu se vede nici o bulă de gaz, atunci înseamnă că poți utiliza plita în condiții de maximă siguranță.

Se poate monta plita deasupra cuptorului electric încorporabil ?

Plita se poate monta, în combinație cu orice alt electrocasnic, păstrând o distanță de cel puțin 10 cm, unul față de celălalt. Se mai poate conecta atât plita și cuptorul la aceeași sursă de energie, cu pământare.

Dinstanța dintre cele două, este foarte importantă, deoarece cuptorul elimină căldura la partea superioară, încălzind astfel plita excesiv, iar plita se încălzește și ea în timpul utilizării. Dacă lași un spațiu de minim 10 cm între ele, vei evita încălzirea excesivă a plitei cât și a cuptorului.

Cum aleg un blat de bucătărie în funcție de plita încorporabilă ?

În cel mai bun caz, alegi blatul după ce ai cumpărat plita încorporabilă. Dacă alegi o plită încorporabilă din inox, poți alege un blat cu o grosime de minim 5 cm. Pentru plitele grele, cele cu sticlă vitroceramică, trebuie să alegi un blat ceva mai gros – pete 5 cm.

Atenție foarte mare la dimensiunile blatului pe lungimea lor; întotdeauna alege un blat cu o lungime de peste 55 de cm, fiindcă ai nevoie de o grosime minimă în fața și în spatele plitei.

Pentru blaturile ce depășesc 10 centrimetri în grosime, recomand să îți alegi atent plita, deoarece blatul poate ajunge la același nivel cu țeava pentru gaz, blocând astfel conectarea lui.

Cum se conectează plita încorporabilă la curent ?

Orice plită cumpărata online cât și offline, nu are la capătul firului un stecher pentru a-l putea introduce în priză. Pentru a conecta plita la rețeaua electrică ai nevoie de un astfel de ștecher; eu îți recomand acest ștecher Bachmann.

Cred că ai cunoștințe suficiente pentru a lega firul la acest ștecher. După ce ai terminat de legat firul, poți conecta plita la reteaua electrică. Un alt aspect important, este lungimea cablului la plitele electrice; majoritatea din ele, au maxim 1,5-1,7 metri de cablu. În funcție de priza din apropiere, poți adăuga firul, prin lipirea altuia.

Cum se conectează plita incorporabila la rețeaua de gaz ?

Pentru a conecta plita la rețeaua de gaz, ai nevoie de un furtun flexibil izolat și de o cheie pentru strângerea șurubului. ai mult ai nevoie de puțin fir de filet, pe care îl pui la ambele capete. Ai grijă la furtun, să nu se piardă garniturile de cauciuc și să îl montezi fără este ! poate scăpa gaz mult, care poate duce la pagube serioase.

În concluzie, o plită încorporabilă se poate monta ușor, folosind echipamentele indicate de mine, având puțină răbdare și pricepere. Pe partea de echipamente, acestea le poți comanda de la eMAG, fiecare având link pe produs, semnalizat cu albastru.

Cele mai usoare plite de incoporat sunt aceste modele:

Plita incorporabila Whirlpool GOS 6415 NB

 • apridere electrică rapidă
 • sticlă rezistentă
 • 4 zone dedicate de gătit
 • butoane din inox durabile
 • peste 64 de păreri pozitive
 • cea mai accesiblă plită
 • verifică prețul aici

Plita incorporabila Beko HILW64222S 

 • sistem WOK
 • sticlă neagră securizată
 • putere de 7,8kW
 • peste 37 de modele vândute online
 • verifică prețul aici

Plita incorporabila Bosch PNH6B6B90

 

 • cea mai buna plită marca Bosch pe gaz
 • 90% din reviewuri sunt pozitive – 5 stele
 • sistem rezistent – sticlă special concepută
 • grătare din fontă, precise, stabile, rezistente
 • butoane de acționare ușor de întreținut – calitate bună
 • sistem Wok pentru gătire rapidă
 • foarte ușor de încorporat
 • aprindere electrică + siguranță gaz
 • află prețul aici

12 comments

 1. Imi poate arata si mie cineva, schema cum sa leg cablul de cuplare la o plita electrica digitala samsung, are un cablu cu 3 fire dar nu a fost legat la spatele plitei, electrician in zona nu este . O zii buna

 2. As avea nevoie de cineva care sa ma ajute cu montarea unei plite electrice Bosch. Imi puteti lasa o modalitate de contact? Multumesc

  1. Buna Claudia. Nu te pot ajuta, dar iti recomand sa cauti pe internet un meserias care se ocupa de montare mobila. Eu nu pot oferi montaj momentan. Multumesc

 3. Buna dimineata. As avea o intrebare.
  Doresc sa montez pe blat de compozit 2 plite de 2 ochiuri fiecare, una pe gaz alta pe inductie; ce distanta ar trebui sa fie intre ele, sau ce modalitate de sustinere pe dedesubt poate ajuta, astfel incat blatul sa nu cedeze sub greutatea vaselor mari in momentul folosirii simultane a acestora ?
  Multumesc mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *