Cum se intretine un cuptor incorporabil – cu ce se poate curata ?

Întreținerea unui cuptor încoporabil, fie el electric fie el pe gaz, necesită o mare atenție, fiindcă zonele din interiorul acestuia se pot zgăria foarte ușor. Necesitatea de a curăța interiorul cuptorului încoporabil, vine de la folosirea lui pe timp îndelungat, fără să îl mai întreținem. Așadar, dacă ai cumpărat deja un cuptor încoporabil, trebuie să știi că acesta mai trebuie curățat din când în când.

Cuptoarele încoporabile au deja un sistem de autocutățare, care se definește prin câteva modele:

Fiecare sistem de curățare, are doar avantaje, cu mici excepții cele care încălzesc cuptorul la o temperatură foarte înaltă, pentru a topi grăsimea depusă pe interiorul acestuia. Cât despre aceste programe, pot spune că sunt destul de ok, dar nu își fac treaba în proporție de 100%. Am și eu un cuptor care are curățare catalitică și pot spune că o face undeva la 80-90%.  După ce am setat cuptorul pentru curățire, trebuie să mai acționez și eu cu ceva soluții speciale pentru a îndepărta murdăria din interiorula acestuia.

Așadar, pentru a întreține și pentru a curăța cuptorul încoporabil, îți recomand aceste soluții:

Eu folosesc aceste două tipuri de soluții, de care sunt foarte mulțumit. Gelul de curățare pentru cuptor înmoaie foarte bine rezidurile întărite pe interiorul acestuia, iar cu sprayul degresant și crema, îndepărtez murdăria ce mai rămâne în urma primei soluții. Face treabă foarte bună, iar suprafața ramâne perfect curată.

Am ales aceste două soluții pentru că sunt prietenoase cu inoxul, care este foarte des întălnit la interiorul cutptoarelor încoporabile, mai ales pe piesele de tip grătare. Dacă murdăria de pe grătare este foarte groasă, îți recomand să le lași într-un vas cu apă caldă, la înmuiat, date cu acest spary degresant; se vor curăța instant și bine.

Dacă dorești să folosești atât partea de soluții cât și partea de autocurățare a cuptorului, îți recomand să o faci în modul normal; adică pornești cuptorul pe programul de autocurățare, după care folosești aceste soluții de curățare; se pot aplica și pe elemente care sunt calde; atenție să nu te arzi la mână după ce se termină sistemul de autocurățare.

Recomandarea mea este să cureți cuptorul o dată pe lună, cu aceste soluții, chiar dacă nu întotdeauna folosești programul lui de autocurățare. Cu cât îl vei întreține mai bine, cu atât acesta va da un randament mai bun și cel mai important, preparatele tale nu vor prinde miros neplăcut, datorită mizeriei adunate în interiorul acestuia.

Dup cum am menționat mai sus, pe partea de interior, îți recomand să nu folosești soluții care pot zgăria suprafața interioară; iar aici pot intra produsele cu microparticule. Evită aceste soluții pentru a păstra integritatea cuptorului.

La partea exterioară, cele mai multe cuptoare au suprafață din sticlă sau din inox. Ambele tipuri de suprafețe trebuie atent șterse, pentru că aceste se pot zgăria foarte ușor și nici unul din noi, nu vrem ca fața cuptorului să arate urât. Pentru a curăța și a degresa fața cuptorului sau partea exterioară îți recomand:

Este cea mai bună soluție pentru a șterge petele de grăsime exterioare, care poat apărea din simpla atingere, atunci când selectăm programul dorit. Este foarte bună și îți va ajunge cel puțin o jumătate de an.

Dacă ai aceste soluții de curățare a cuptorului încoporabil, vei avea garanția de o curățenie excelentă, pe care poți să te bazezi. O ultimă chestie de care mi-am amintit acum pe sfărșit, este ca în unele cazuri, să pornești cuptorul pe o temperatură de 190 grade, pentru a elimina mirosurile ce pot apărea odată cu folosirea acestor soluții de curățare.

Cum se poate proteja împotriva murdăriei un cuptor încoporabil ?

Pentru a proteja cuptorul la interior de murdărie, îți recomand să folosești o folie de aluminiu pentru a acoperi preparatele sau vase speciale precum acestea. Majoritatea din noi folosim cuptorul fără nici o protecție, precum cele menționate mai sus.

Ori ai vase cu capac din sticlă(termorezistente) sau inox, ori poți folosi un simplu capac pe care să îl pui peste vasu respectiv. Recomandarea ceu folie de aluminiu, din punctul meu de vedere este destul de nasoală, fiindcă vei introduce în corpul tău o anumită cantitate de aluminiu, din ea. De aceea, îți recomand să o eviți pe cât posibil sau să o folosești foarte rar.

La partea exterioară, îți recomand să folosești sprayul de mai sus, pentru a șterge urmele de grăsime de pe suprafața acestuia.

În concluzie, îți recomand să folosești aceste soluții din acest articol, fiindcă îți va ușura foarte mult munca. O să vezi pe pielea ta cât de greu este să întreții un cuptor încoporabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *