Cum alegi un cuptor incorporabil? ghid complet

Cum alegem un cuptor incorporabil ?

Una din cele mai des întălnite întrebări care și le pune fiecare din noi atunci când vine vorba de a alege un cuptor încorporabil  pentru bucătăria proprie. Ei bine, pentru asta am deci să fac un articol despre cum alegi un cuptor încorporabil, unde am strâns toate cunostințele mele și desigur vă voi vorbi din propria mea experiență despre cum am ales un cuptor încorporabil. Pentru început trebuie să clarificăm niște lucruri adevărate și pe întelesul tuturor. Un cuptor încorporabil trebuie să îți satisfacă cerințele, să îți îndeplinească condițiile ce intră la categoria design (daca îmi place cum arată) și desigur trebuie să știi câți bani să dai pe un astfel de cuptor.

Fiecare din nou știm deja că, un cuptor încorporabil excelent din toate punctele de vedere este foarte scump (trece de 4.000 Lei); dar însă nu toată lumea îți permite un astfel de cuptor, deci trebuie să discutăm un pic despre cum alegem un cuptor încorporabil, la un preț bun și care să fie de ajutor. Pentru început trecem la câteva aspecte despre cuptoarele încorporabile.

Ce tipuri de cuptoare încorporabile există?

 1. Cuptoare încorporabile pe gaz – aici deja vorbim de o gamă destul de saracă în modele, deoarece marii producători nu mai prea produc astfel de cuptoare. De ce? pentru că, sunt deja demodate și oarecum sunt mai neglijate de cumpărători din numeroase motive: unul ar fi, mirosul de gaz, atât în bucătărie cât și în mâncare. Al doi-lea ar fi: se conectează destul de greu la rețeaua de alimentare cu gaz
 2. Cuptoare încorporabile electrice – peste 90% din cuptoarele aflate pe piața se încadrează în această categorie. Ele sunt foarte populare deoarece sunt uțor de conectat la rețeaua electrică, nu presupun riscuri și sunt mult mai eficiente decât cele pe gaz. Au anumite funcții speciale pe care doar pe acest tip de cuptoare se pot folosi.

Recomandarea mea – alege un cuptor încorporabil electric, deoarece poți găti mult mai repede și mai sigur. Mai mult, cele performante au un consum de energie foarte mic și o putere mult mai mare. Sunt mai ușor de instalat și mai prietenoase cu mediul.

Ce capacitate au cuptoarele încorporabile?

Capacitatea cuptoarelor începe de la 50 litri ți ajunge la 70 litri, plus sau minus 2-3 litri în funcție de model. Cele mai căutate cuptoare sunt cele cu capacitatea cuprinsă între 60 litri și 70 litri. Aici nu prea avem ce discuta, doar că cele mai mari, prezintă un avantaj vizibil atunci când vine vorba de o friptură bogată sau ceva de genul. Mai amintim la acest capitol, numărul de ”rafturi” pe care le au cuptoarele. Mai toate modele au în general între 3 și 4 nivele pe care poți poziționa grătarul sau tava. Pe lângă acestea, mai putem găsi la unele modele și un sistem de rotație pentru ”rotisor”, dar care la modele mai premium nu prea mai își are rostul. Majoritatea modelelor vine cu o tavă telescopică, așezată pe ultimul nivel.

Recomandarea mea – aici pot să vă recomand un cuptor de 70 litri, cu 4 nivele de rafturi și special să fie echipate cu tavă telescopică. Poți merge și pe unul de 60 litri dacă nu ai suficient spațiu în mobila.

Ce tip de afișaj să alegem la cuptoare?

Există mai multe tipuri de afișaj, precum cele cu display electornic, TFT, LCD, LED și analogice. În funcție de prețul acestora, pornesc de la afișajele analogice, și ajung la cele cu LED, care sunt puse doar pe modelele premium. Un incoporabil accesibil poate să vină echipat cu un ecran LCD mic, pe care îți poate afișa diferite informații despre starea acestuia și temperatură.

Pe lângă afișaj, avem butoanele. Aici din nou avem două categorii principale: cele cu butoane fizice și cele cu butoane capacitive. La fel, cele cu butoane fizice sunt pe modele mai accesibile, iar cele capacitive sunt pe modele mai scumpe. Desigur, cele capacitive sunt puțin mai speciale, deoarece sunt poziționate sub sticla din față, ceea ce înseamnă că sunt ușor de întreținut. Desigur au și ele un dezavantaj: amprentele. Cele fizice, sunt bune și ele și sunt cele mai întalnite. Trebuie avut grija șa murdărie, deoarece se pot murdări rapid. Trebuie un pic de atenție și la modul cum le ștergi, fiindcă există riscul de a șterge inscripțiile de pe ele.

Recomandarea mea –  poți alege ce tip de afișaj și ce tip de butoane dorești. Ambele vin cu anvantaje și dezavantaje. eu prefer cele cu butoane capacitive și posibil un buton rotativ fizic.

Tipuri de AutoCurațare a cuptoarelor încorporabile

 1. Catalitică – probabil cel mai des întalnit procedeu de curățare proprie a cuptoarelor încorporabile. În ce consta aceasta? Ei bine, nu este mare filozofie în aceasta funcție specială. La interiorul cuptoarelor, producătorii au ales să pună un strat gros de email special care absoarbe grăsimile de la suprafața acestuia. cu alte cuvinte, nu mai trebuie să depui mare efort atunci când cureți pe interior cuptorul. O faci rapid, fără a fi nevoie de soliții speciale care pot și ele să se infiltreze în acel email. Unele modele sunt prevăzute cu panouri acoperite de email, care conform producătprului trebuie să le schimbi la un interval bine stabilit de timp.
 2. Pirolitică – și acest tip de curățate a devenit foarte popular în rândul cuptoarelor încorporabile, deaorece elimină eficient toată murdăria și grăsimile din interior. Procedeul constă în descompuerea substanțelor aflate în interior, la temperaturi foarte înalte. Majoritatea din ele care dispun de această funcție, își cresc temepratura rapid la 400 -500 grade Celsiu, timp în care toate substanțele sunt arse complet. Aici apare un dezavanta și anume, consumul ridicat de energie. Procedeul se mai numește si autocurățare prin piroliză.
 3. Cu Aburi –  este cea mai nouă metodă de auto-curățare pe care o pot avea cuptoarele. Procedeul constă în punerea unei tăvi la nivelul inferior al cuptorului, plină cu apă, după care setezi programul de curățare cu abur și cuptorul își face treaba singur. Cuptorul încălzește apa foarte tare, astfel încă să producă aburi, care la rândul lor vor curăța interiorul acestuia.

Recomandarea mea – toate tipurile de auto-curățare au avantaje și dezavantaje. Eu recomand alegerea unui cuptor care cuprinde cel puțin două din acestea. Cel cu aburi mi se pare a fi cel mai economic și mai bun. Nu mai folosești chimicale pentru curățare și trebuie doar să îl ștergi puțin cu o lavetă moale.

Funcții speciale

La acest capitol, cuptoarele încorporabile vin echipate numeroase funcții, pentru diferite preparate și moduri de preparare. Cele mai populare au între 5-15 funcții speciale. Cele sub 5, sunt cuptoarele ieftine și simple, iar cele peste 15 intră la categoria premium. Printre cele mai importante funcții pe care eu ți le recomand atunci când alegi un cuptor încorporabil sunt:

 • blocarea ușii pentru copii
 • ventialtor pentru circurlarea aerului
 • încălzire/decongelare rapidă
 • încălzire inferioară/superioară
 • funcția grill/timer
 • menținere la o anumită temperatură
 • treaptă specială pentru pizza
 • temperaturi scăzute pentru anumite tipuri de preparate
 • trepete speciale pentru o coacere uniformă

Recomandarea mea – nici prea multe nici prea puține. Cu siguranță nu o să le folosești pe toate. De exemplu există cuptor cu 75 de funcții diferite! Aici îți recomand 10-13 funcții, pe care să fii sigur că le vei folosi. Cu cât mai multe, cu atât mai scump.

Alte recomandări importante din partea mea

 1. Alege un cputor care să îți schimbe imaginea în bucătărie; să aibă un design ce se potrivește cu restul pieselor.
 2. Fii atent la dimensiunile de încorporare. Alege un cuptor astfel încăt să se potrivească perfect în mobilă. Dimensiunile acestora variază între 50 și 90 cm.
 3. Majoritatea dintre ele nu vin cu stecher inclus. Ai nevoie de un electricean pentru a conecta corespunzător, cuptorul.
 4. Nu conecta cuptorul la o priză fără pământare! Daca nu ai una, cheama electriceanul pentru a trage o pământare lângă cuptor.
 5. Nu recomand cuptoarele sub 500-600 Lei, deoarece sunt din materiale slab și nu sunt durabile. Apar probleme foarte des. Alege unul între 1.000 Lei și 1.500 Lei sau chiar 2.000 Lei. Sunt cele mai bune.
 6. Indiferent de marcă alege unul bun. Citește despre ce scrie lumea despre el, păreri și review-uri. Nu te grabi să alegi unul de care nu ai nevoie. Eu recomand mărcile care sunt aici pe site.
 7. Comanda de pe la eMAG, deoarece au livrare gratuită, prețuri bune și posibilitatea de a returna produsul în 30 de zile. Plus au peste 500 de modele pe stoc.

Câteva modele despre care am scris review

Sper să alegi cel mai bun cuptor încorporabil, atât din privința prețului cât și din privința calității acestuia. Daca ai întrebări sau nelămuriri, nu ezita să lași un comentari mai jos! Comanda pentru orice cuptor o poți face accesând orice link de afiliere eMAG din acest articol! Multumesc pentru atenție!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *