Cum alegi o plita încorporabilă buna ?

Una din cele mai grele întrebări pe care le adresăm în mintea noastră, este cum alegem cea mai bună plită încorporabilă pentru bucătăria personală ? Pentru a simplifica cât mai mult posibil și pentru a întelege care sunt pașii și recomandările atunci când trebuie să alegi o plită încorporabilă bună, am să scriu despre fiecare în parte, din propria experiență, pentru a te ajuta să face cea mai bună alegere. Am fost pus și eu în aceeași situație și m-am trezit după ce am cumpărat plita, ca nu am fost suficient de informat despre ele, ce și cum trebuie ales.

Câte tipuri de plite încorporabile există ?

Din punctul cel mai general al plitelor, există două mari categorii: plite pe gaz și plite electrice. Plitele pe gaz sunt cele clasice, care utilizează gazul natural și trebuie conectate la rețeaua de alimentare cu gaz.

Cealaltă categoie de plite, cele electrice se încadrează în mai multe categorii, după ce au apărut pe piață tot felul de inveții bune. Plitele electrice se împart în:

Plitele vitroceramice electrice se bazează pe sistemul de încălzire zonal, care încălzește o suprafață puțin mai mare decât a cea a zonei ochiului. Plitele cu inducție, sunt ceva mai speciale și se încălzesc doar la contactul cu vasul. Pentru cele cu inducție, ai nevoie de vase speciale, pentru a se încălzi. La cele electrice, se poate folosi orice tip de vas.

Avantajul la cele cu inducție, este că ele rămân reci, în afara zonei de contact. Un alt avantaj, este că sunt ceva mai performante și încălzesc totul mai rapid; căldura este concentrată direct pe suprafața vasului. Dezavantajul plitelor vitroceramice cu inducție, este că, au prețul mai mare. Majoritatea modelelor trec de 1.000 Lei.

Ambele tipuri de vitroceramice, pot fi afișaj electronic sau cu taste de tip touch. Pentru fiecare model de plita, combinația poate fi diferită.

Recomandare: alege pe placul tău. Cele cu inducție necesită vase speciale, ce pot crește costul total al achiziției. Cele electrice, sunt și ele bune. Consumul de energie este aproximativ egal, cu mici diferențe în unele siutații. Dacă ai posibilitatea de a cumpăra o plită cu inducție, îți recomand să o faci, fiindcă trendul șii viitorul, este cu inducție. Dacă ai un buget de 700 -900 Lei, poți alege un model frumos, electric.

Plite incorporabile Mixte

Au devenit destul de popular în România, datorită combinației favorabile pe care o pun la dispoziție. Cea mai des întălnită combinație la o plită mixtă, este cea cu gaz/inducție, care este la mare căutare. De ce să aleg o plită mixtă gaz/inducție ? pentru că scapi de costul tuturor vaselor de bucătărie speciale pt inducție.

Un alt motiv pentru care se alege acest tip de plită, este că arată foarte bine. Au sticlă vitroceramică și au un design desebit. Recomandarea mea, este să pui în balanță nevoie tale și să vezi dacă ai nevoie de o plită cu inducție sau una pe gaz.

Plita din inox sau plite din sticlă ?

Plitele din inox, fac parte din categoria celor vitroceramice; adică sticla se mai numește și vitroceramică. Acestea sunt de o greutate mai mare, ceea ce înseamnă că ai nevoie de un blat gros, care poate să susțină grutatea ei. Sunt ușor de întreținut și trebuie avut grijă să nu le spargi. Există destule cazuri în care vitroceramica s-a spart și nu a mai putut fi înlocuită, decât la service specializat. Sticla reține ușor urmele de pe degete și trebuie curățată foarte des.

Plitele din inox sunt de mai multe categorii; există plite cu inox subțire și cu inox gros. Cele cu inox gros, sunt cele mai bune; Modalitatea prin care îți dai seama că are inox gros, este prețul; cu cât mai scump, cu atât mai gros. Cele cu inox subțire, sunt deseori la 350-450 Lei. Există și unele excepții, în care inoxul este cea mai acceptabil pe ele.

Cele din inox sunt mai ușor de întreținut, dar în același timp, trebuie să avem grijă și la ele, fiindcă sunt sensibile la zgărieturi și lovituri.

Recomandarea mea: este să alegi o plită care se potrivește cu mobila și de preferabil să fie din inox gros. Dacă vrei ceva mai special, alege o plită cu suprafața din vitroceramică.

Cu ce ar fi bine să fie dotată o plită încorporabilă ?

Din punctul meu de vedere, orice plită încorporabilă bună  trebuie să aibă următoarele: sistem de aprindere electric, sistem de siguranță pentru gaz și un arzător de tip WOK. Există însă și ceva modele cu sistem special de siguranță, puțin diferit de cel clasic, pe care îl găsești la plitele de peste 800 Lei.

Dacă plita dorită de tine are acestea 3, eu îți recomand să o cumperi cu încredere. Arzătorul de tip WOK este bun, pentru că reduce ”cu ceva” consumul de gaz natural și gătește mai rapid.

Cu ce tipuri de grătare să fie echipată plita ?

Recomandarea mea este să fie cu grătare din fontă. Acestea sunt cele mai rezistente în timp și dau cea mai bună siguranță. Cele emailate, se șterg în timp. Cele din oțel sunt bunicele, dar întotdeauna sunt subțiri și nu ridică încrederea cumprătorului. Majoritatea plitelor din oferta magazinelor online, au grătare din fontă.

Cu ce se întrețin plitele? Cu ce se pot curăța ?

Dezavantajul, este că cele din fontă se curăță ceva mai greu. Cu această soluție, le poți curăța mai ușor. Și pentru plitele vitroceramice, există soluție și kit-uri de întreținere, pe care eu le recomand să le cumperi odată cu plita.

De ce mai trebuie să ții cont când cumperi o plită încorporabilă ?

Trebuie să ții cont de numărul de arzătoare, de calitatea butoanelor și de dimensiunile plitei. Contează foarte mult și poziționarea butoanelor, deoarece există cazuri în care ele sunt puse prost. Se încălzesc excesiv și se deteriorează în timp.

Dacă ai o familie numeroasă, poți alege o plită cu 5 arzătoare. La fel și puterea arzătoarelor este importantă, deoarece trebuie să îți faci o idee la cât de des le vei folosii.

De unde cumpărăm o plită încorporabilă ieftină și bună ?

Ieftină și bună este plita pe care o cumperi personal. Ca și magazine, recomandarea mea este să studiezi magazinul care are cele mai bune prețuri și care are cele mai noi modele pe stoc. Mai jos ai o recomandare cu magazinele de la care poți cumpăra o plită ieftină și bună, în funcție de oferte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *