Cât consuma plitele încorporabile ? sunt eficiente ?

O întrebare pe care fiecare din noi ne-am pus-o înainte de a cumpăra  o plită încorporabilă. Cat de mult consuma o plită încorporabilă și cât de eficiente sunt acestea ? După ce ai un răspuns la aceste două întrebări, poți trage o concluzie; merită sau nu să o cumperi.

Pentru a afla cât de mult consumă plitele încorporabile, trebuie să știi că ele se împart în două categorii: plite încorporabile pe gaz și plite încorporabile electrice.  Fiecare din ele are un consum specific în funcție de specificațiile ei. Pentru a ne face o idee, cât consumă plitele încoporabile, trebuie să vedem exact de ce anume ține cont acest consum și la ce se poate raporta.

Consumul plitelor pe gaz ține cont de:

  • numărul de arzătoare
  • dacă are sau nu arzător de tip Wok
  • diametrul fiecărui arzător
  • puterea arzătorului
  • înalțimea grătarelor

Consumul plitelor electrice ține cont de:

  • diamentrul zonei
  • puterea fiecărei zone
  • tipul de plită: inducție, electrică simplă
  • numărul zonelor

În cazul plitelor pe gaz, cel mai important, pentru a reduce consumul de gaz natural, este ca plita să aibă un arzător de tip Wok. Datorită sistemului WOK, plita reduce cu 5-10% consumul de gaz. O plită cu 5 arzătoare, va consuma puțin mai mult decât una cu 4 arzătoare sau în combinație. Contează și înalțimea la care se ridică gratarele, deoarece cu cât este mai apropiat vasul de flacără, cu atât se încălzește mai repede.

O altă chestie importantă pentru plitele pe gaz și consumul lor, este să știi cum să o folosești. Pune întotdeauna un vas cu diametru mare, pe un arzător mediu sau mare. Pentru vasele mici, folosește arzătorul cel mic. Ca și recomandare din partea mea, daca plita are arzător de tip WOK, să îl folosești cât mai des pentru a reduce consumul de gaz natural.

În cazul plitelor electrice, acestea au un consum redus de energie, la modelel cu inducție. Cele simple, electrice, au un consum ceva mai mare. Oricum. nu se va vedea diferență mare la factura de curent. Aproximativ, o plită normală, electrică consumă cât 2 becuri economice, într-o familie de 3-4 persoane. Deci nu consumă chiar atât de mult, cât de așteptai.

Pentru cele cu inducție, ai nevoie de vase speciale, care dacă alegi un model cu inducție, investiția pe ele, se recupereaza garantat într-un an de zile. Cu alte cuvinte, plitele cu inducție sunt mai economie, după care cele simple, electrice. Consumul specific pentru plitele electrice este cuprins undeva între 3500W și 6000W.

În concluzie, plitele de genereație nouă, adică cele cu inducție sunt mai prietenoase la consum, pe când cele electrice, consumă ceva mai mult, iar cele pe gaz, au un consum mediu. Cele pe gaz, au un consum cu 10-15% mai mic față de un aragaz convențional.

Cele mai eficiente plite sunt cele cu inducție. După ele urmează plitele pe gaz, iar la final plitele electrice. Ambele plite (electrice, inducție) sunt vitroceramice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *