Cum se montează un cuptor încorporabil? Ghid complet

Montarea unui cuptor încorporabil nu este o chestiune tehnică care necesită foarte multă pricepere, iar asta pot să o afirm din propria mea experiență, după ce mi-am montat/instalat singur, cuptor încorporabil. Chiar dacă nu ai încă cuptorul achiziționat, sau îl ai deja, trebuie să ai în vedere câteva chestiuni importante, pentru a putea încorpora cu succes și bine, un astfel de cuptor. Montarea cuptoarelor electrice se face diferit față de montarea cuptoarelor electrice, deoarece fiecare necesită de un anumit spațiu în corpul de mobilă.

Să presupunem că trebuie să montezi corpul în care vine încorporat cuptorul.

Înainte de a-ți explica cum se montează un cuptor electric sau pe gaz, trebuie să ai la îndemână următoarele unelte pentru pregătirea corpului care va susține cuptorul:

Cum se montează/încorporează un cuptor electric ?

Înainte de încorporare/fixare cuptor, trebuie să pregătești corpul în care urmează să fie încorporat. Pentru asta, ai nevoie de mașina de tăiat pentru a tăia o placă de pal pentru suportul cuptorului. Dimensiunea acestei plăci trebuie să corespundă cu lățimea cuptorului + 2-3 cm pe fiecare parte. De exmplu, dacă avem un cuptor cu lățimea de 50 cm, lățimea plăcii suport să fie de 56 cm. Trebuie 2-3 cm pe fiecare parte pentru circularea aerului; dacă nu lași spațiu, se va încălzi destul de tare panoul exterior.

Desigur, lățimea scrisă de mine, este valabilă pentru toată lățimea pe interior a corpului în care vine montat cuptorul. Dacă adăugăm grosimea lateralelor, ajunge undeva la 59 cm pe total; considerăm grosimea de pal, de 1.5cm.

După ce ai fixat placa la mijloc, pentru poziționarea cuptorului, ai nevoie de mașina de găurit pentru a fixa acea placă. Îți recomand să o prinzi în 3 locuri pe feicare parte, pentru a da stabilitate bună la cuptor. Pentru și mai multă siguranță, poți pune 4 cleme de tip L, pe fundul acestei plăci, pe care le prinzi cu holșuruburi mici, pentru a nu depăși grosimea palului.

La ce înălțime se montează un cuptor electric ? Montare cuptor electric si cuptor cu microunde

De preferabil, montarea unui cuptor electric se face la minim 90 cm, față de nivelul pardoselii. În funcție de preferințe, poți ajunge chiar și la 1.2m. Dacă combini cuptorul electric + un cuptor încorporabil cu microunde, poți poziționa cuptorul la 90cm, pentru a rămâne spațiu suficient și pentru cel de sus. Întotdeauna pune cuptorul electric mare jos, iar cel cu microunde sus.

Între ele poți lăsa o distanță de 5-8 cm, pentru a circularea aerului cald. Majoritatea cuptoarelor electrice, au aerisirea pe laterale, unde trebuie să lași spațiul menționat mai sus.

Cum se fixează cuptorul încorporabil electric ?

Chiar dacă cuptorul are o greutate destul de mare, undeva la 20 30 kg, el trebuie fixat bine, deoarece atunci când deschizi ușa, care are sistem de glisare fin, adică se trage mai greu ușa, trebuie oarecum să îi asigur stabilitatea; adică să nu iasă în exterior. Pentru asta. îți recomand să folosești bara emtalică care vine împreună cu cuptorul, și să o poziționezi la partea de jos. O poți fixa cu 2 mici șuruburi care se prind în pal.

Totuși, un pic de stabilitate mai trebuie asigurată și la partea de sus, unde îți recomand folosirea unui adeziv la partea superioară sau a unei benzi care se lipește pe ambele părți. Am și eu cuptor încorporat de mine, dar la care am uitat să îl asigur la partea de sus, iar uneori se mișcă în zona respectivă, adică iese în față 1-2 cm.

Atenție mare și la cablu, care trebuie să fie ceva mai lung decât cel cu care este prevăzut cuptorul, fiindcă îți trebuie o lungime mai mare, pentru a putea manevra cuptorul, la introducerea lui în corp. Poți fix o priză aproape de cuptor, dar cu condiția să nu fie în zona corpului acestuia; undeva lângă corp; pentru a evita încălzirea prizei, cu căldura emanată de cuptor.

Cu alte cuvinte, încastrarea cuptorului presupune fixarea acestuia atât pe partea de sus cât și pe cea de jos.

Cum se montează cuptor electric împrepună cu plita electrică ?

Pentru montarea unui cuptor împreună cu plita încorporabilă, trebuie doar să ții cont de distanța dintre cele două. De obicei, corpul cuptorului face parte din zona inferioară a mobilei, iar plita din blat. Pentru montarea cuptorului în zona de jos, ai nevoie doar de fixarea lui la un anumint nivel; maxim 10 cm deasupra pardoselii/parchetului.

Pentru poziționarea lui, poți alege două variante: ori să sprijini cuptorul pe două bucăti de pal, care la rândul lor sunt prinse de cele două laterale; ori varianta în care lași spațiu liber sub cuptor și îl poziționezi pe 3 grinzi mici. Dacă optezi pentru varianta 2, îți recomand să faci un mic pătrat din grinzi, pentru a asigura cuptorului o stabilitate mai bună. Pentru prima variantă, îți recomand să fixezi cuptorul cu ajutorul a două bucăți de pal mai groase decât cel din mobilă, pe care le poți prinde frumos, la partea inferioară cu colțare de tip L.

Între cuptor și plită, să ai minim 5-6 cm distanță, deoarece căldura emanată de cuptor se ridică la nivelul inrerior al plitei, iar aceasta se poate încălzi. Uneori și plita are o grosime de 6-7 cm, fiind nevoie de un spațiu ceva mai mare între ele.â

Cum montezi cuptorul încorporabil pe gaz ?

Se procedează aproximativ la fel, cu următoarea condiție; trebuie să asiguri un anumit spațiu care să îți permită verificarea conductei de gaz, cu care a fost racordat cuptorul.  Atenție și la racordul felxibil pe care trebuie să îl ai la îndemână, atunci când trebuie să încorporezi cuptorul, fiindcă cuptorul nu vine la cutie, cu un astfel de furtun felxibil.

Pentru conectarea lui la rețeaua electrică, îți recomand să folosești o sursă exterioară, avitând eventualele pericole care pot apărea dacă în același corp ai și alimentarea cu gaz și priza.

Dacă ai nelămuriri sau întrebări despre cum montezi un cuptor, cum încastrezi un cuptor electric sau pe gaz, sau orice tip de altă întrebare, nu ezita să lași un commnet mai jos, iar eu te pot ajuta cu mare drag! 

Cuptoare electrice de top care se montează rapid și simplu

 

1. Cuptor incorporabil Beko BIR25400XMS

 

 • cel mai vândut model
 • se montează foarte simplu
 • peste 49 de modele vândute
 • 12 funcții speciale
 • grill/timer
 • corp din inox durabil
 • coace foarte bine orice
 • dimensiuni reduse
 • verifică prețul online eMAG

2. Cuptor incorporabil Bosch HBA534ES0

 • sistem de curățare EcoClean
 • cel mai bun raport preț/calitate Bosch
 • 2 moduri de încălzire speciale
 • 4 funcții speciale per cuptor
 • 7 programe dedicate
 • capacitate de 71 litri
 • eficient la orice mâncare
 • cel mai popular model
 • verifică prețul online eMAG

32 comments

 1. Buna seara!
  Exista vreo regula in ceea ce priveste locul unde se încadrează cuptorul pe gaz?
  Proiectantul ne a atras atentia asupra faptului ca un cuptor pe gaz nu se pune la inaltime ca si unul pe curent.
  Este adevarat?

  Multumesc!

  1. Buna seara!
   Nu cred ca exista o regula, eu am vazut cuptoare pe gaz montate la 90cm – 1m.
   Nu vad ce ce sa nu il montezi prea sus, probabil din cauza faptului ca pot exista scurgeri de gaz care se pot acumula mai rapid, in zona superioara.
   Eu iti recomand sa il montezi la inaltimea la care doresti.

   Cu placere si sper sa iti fie de folos.

 2. Salut! Am un cuptor Bosch HBA43T360, si de cum l.am băgat în priză, merge suflanta cu aer de răcire continuu, deși nu l.am folosit.Se oprește manual? E defect?.Mulțumesc.

  1. Salut!
   La mine, suflanta porneste doar dupa ce am terminat programul de la cuptor. Probabil are ceva in meniu care o porneste/opreste manual, insa nu prea cred. Citeste manualul de instructiuni si vei vedea daca se paot eopri sau nu, manual. Daca nu, probabil este ceva defectiune la acea suflanta.

 3. Am un dulap de lemn incastrat in care as vrea sa montez un cuptor electric. Am nevoie obligatoriu si de montare in partea de sus?

   1. Multumesc de raspuns,totusi la mine si cuptorul si plita sunt pe gaz ,iar conductele de gaz,racordurile cred ca se dilata rau de la caldura deoarece plita se incinge f rau,sincer nu stiu ce trebuie sa fac caci sunt la a 2 a plita Arctic,..prima s-a stricat si pirdea gaz ls un robinet,..asa a spus mesterul care a montat a 2 a plita si un senzor de gaz,.racordul luase foc acolo unde se insuruba in plita,..imi este frica ca de la caldura se va strica si plita asta noua,

 4. Buna ! Este necesar instalarea unei site pentru ventilare deasupra cuptorului electric incorporat?
  De unde pot fi procurate?Multumesc anticipat pentru sfat.

  1. Buna Elena. Pentru cuptorul electric incorporat nu este necesar instalarea unei site pentru ventilare. Totusi, daca consider ca spatiul in care este incorporat cuptorul nu are suficient aer care sa circule, poti sa montezi o astfel de sita simpla, pentru a asigura o trecere a aerului prin spatiul in care este incoporat cuptorul.
   Sper sa fie cu folos !

 5. Desi se gateste foarte bine la aparatele incorporabile pe gaz,caldura degajata este asa de mare incat sigur au de suferit racordurile si mobila,sincer eu nu imi dau seama daca au tinut cont fabricantii de aceste aspecte si daca sunt conditii speciale de montare pentru a se evita supraincalzirea lor si a mobilei sau a celorlante aparate de deadupra lor..

 6. Salutare,
  am si eu un cuptor indesit IGW 620 IX pe Gaz, are si Gril,
  si am inteles ca trebuie sa am reteaua electrica pe cupru,
  eu am reteaua pe aluminiu, (da o sa o schimb si pe aia dar nu pot acum)
  si nici nu am posibilitatea de a trage alte cabluri, stric foarte multe,
  intrebarea mea este: pot alimenta cuptorul din reteaua de iluminat ?
  este singura posibilitate pe care o am in acest moment fara sa fac “santier” in casa ,
  intreb asta, pentru ca am dat peste tot felul de “meseriasi” care mai de care ma minte in felul lui !
  Multumesc frumos .

 7. Buna ziua! Este posibil sa montez un cuptor electric incorporabil deasupra unei masini de spalat vase tot incorporabila? Din cauza spatiului imi trebuie un soldat in care sa pun madina de spalat vase sub blat, iar apoi sa continui in sus cu cuptor electric, cuptor cu microunde si apoi un dulapiormic pana aproape de tavan. Plita pe inductie ar fi chiar langa soldat, pe blat. Este posibil? Multumesc!

 8. Lumina este cablate pe sarma de 1.5 mm. Cuptorul este un mare consumator de curent și vei avea surprize.Trebuie legat pe sarma de 2.5mm

 9. Buna ziu!exista vreun pericol daca nu am lasat spatiu deloc intre cuptor electric si plita vitroceramica?sunt aproape lipite ,daca lasam distanta intre ele plita iesea mult in afara fata de restul mobilierului

 10. Buna seara.Am cumparat un cuptor electric si o plita pe gaz.Plita este pe blat iar cuptorul este incorporat sub plita.Un electrician mi-a spus ca are capacitatea de 10.5 kw si ar topitabloul electric.Pina acum nu am folosit cuptorul si acum sunt descurajata total.Un sfat va rog

 11. Buna ziua,am un corp pentru cuptor ,dimensiunile lui sunt ;inaltime 80, lățime 60 ,adâncime 50,care ar fi dimensiunile corecte pentru achiziționarea unui cuptor incorporabil pentru acest corp?Multumesc !

 12. Bună! Care sunt aspectele pe care am putea sa le luam in calcul la montarea cuptorului incorporabil pentru a evita supraincalzirea? Este cumva recomandat sa nu mai montam pal in spatele cuptorului? Mi-e destul de teamă de supraincalzire. Plus cuptorul o sa fie poziționat lângă frigider, poate cauza probleme acestora in vreun fel? Mulțumesc!

 13. As dori sa stiu,va rog, daca se poate monta si potrivi un cuptor electric incorporabil arctic aroie21300c cu o plita pe gaz incorporabila beko hiaw64225sx

 14. Bună ziua. Am acasă un aragaz electric. Când se ventilată cuptorul se elimina la exterior foarte mult abur și sunt nevoită sa dau drumul la hotă! În cazul cuptoarelor electrice incorporate la înălțime, unde se duce aburul? Va mulțumesc frumos

 15. Buna ziua . Am incorporat si eu un cuptor electric si se scurge foarte mult condens , sub el , cand este folosit. Am gresit ceva la montaj ?

 16. Daca spatiul meu pentru cuptorul electric este H-61cm, L-57cm si Adancimea-55cm ce dimensiuni de cuptor trebuie sa achizitionez pentru a merge incorportat?Multumesc

 17. Buna seara. Am un spatiu pentru incastrarwa cuptorului electric cu dimensiunile” orizontal-560 mm, vertical-595 mm si adancime 580 mm. Majoritatea cuptoarelor au dimensiuni standard 595-595-560. Cum sa procedez?

 18. Legăturile electrice cum se fac în cazul în care am 5 fire de curent Pt 230v,alimentarea lui, cind eu am trei conductori, faza, nu-l, împământare.

 19. Am un cuptor electric incorporabil Teka.
  Este montat într-un corp înalt tip soldat la mijloc. Pe spate am lăsat spatiu de aerisire. Partea din față este aliniată normal. Cuptorul este într-o incintă din pal. Blatul de sub cuptor se arde mereu. Există vreo tablă de protejare care să fie pusă sub cuptor, între cuptor și blat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *