Cum se montează o plita încorporabila pe inductie ?

Alagerea unei plite în prezent, presupune o tehonologie nouă, cum ar fi inducția. Plitele pe inducție prind teren foarte mult în fața celor clasice, datorită faptului că sunt eficiente, arată mult mai bine și de ce să nu cumperi un produs de generație nouă? Așadar, peste 50% din cei care își cumpără o plită  și își doresc ceva nou, aleg o plită pe inducție, încorporabilă. După un studiu amănunțit despre care este cea mai bună plită cu inducție și multe alte păreri, cumpărătorul decide să cumpere un astfel de model.

Toate bune și frumoase, până la partea de montare a plitei cu inducție; de aici înainte, vânzătorul nu îți mai oferă sprijin pentru montarea/încorporarea plitei și trebuie să apelezi la un specialist care montează mobile și la un electrician, care să îți mufeze plita. În aceeași situație am fost pus și eu, când i-am recomand unui prieten de al meu o plită cu inducție bună; mai exact această plită. Totul a fost ok, doar că nu avea cine să o monteze; am citit câteva articole despre cum se montează plitele încorporabile aici și am decis că pot să o montez eu, împreună cu prietenul meu. Avantajul, nostru era, că eu mă pricep la această problemă, iar tatăl prietenului meu este electrician; deci de partea electrică s-a ocupat el. Așadar, să trecem la pașii sau etapele pe care trebuie să le iei în considerare dacă vrei să îți montezi singur plita cu inducție.

În prima fază se decupează blatul de mobilă pentru a putea monta pita cu inducție. Din cartea plitei, extragem dimensiunile pe care trebuie să le decupăm pe blat. Trasam frumos un chenar cu dimensiunile respective pe blat, după care dăm o gaură cu mașina de găruit, pentru a putea introduce fierăstrăul electric de decupare. După ce ai decupat zona respectiva, poți verifica dacă plita se încadrează bine în el. Dacă totul este ok, mai ai doar cățiva pași până la finalizarea montării plitei cu inducție.

La această parte de decupare, trebuie să ții contă de câteva aspecte importante. Dacă nu ai cumpărat blatul de bucătărie, eu îți recomand să alegi unul cu o grosime bună, fiindcă plitele cu inducție sunt mult mai grele decât cele din inox; unele ajung chiar și la 25 kg, deci ai nevoie de o grosime bună la blat. A doua chestie de care să ții cont, este dimensiuniea plitei și lungimea blatului, fiindcă dacă ai un blat lung de 60 cm și plita este de 55, mai rămâne foarte puțin blat, pentru susținere + ca partea superioară a plitei poate ajunge la 60 cm. Așadar, cumpără un blat de minim 65 cm (perpendicular pe lățimea acestuia).

Dacă ai cumpărat deja blatul de mobilă, fii atent când alegi plita pe inducție. Există și plite ceva mai mici, care ajunge undeva la 55 cm la suprafață. Aici sunt câteva modeleDacă nu te afli în nici una din situațiile de mai sus, trebuei să faci cumva să o montezi asa cum este, chiar dacă mai rămâne în față și în spate o zonă mică din blat.

După ce ai parcurs toate aceste etape, mai trebuie să conectezi plita cu inducție la o sursă de electricitate. În cel emai multe cazuri, am auzit despre defecțiuni din cauza conectării plitelor cu inducție la o sursă de curent slabă/priză slabă/priză fără pământare sau prize vechi de zeci de ani. Pentru a putea folosi plita cu inducție în condiții optime, recomand utilizarea unei prize bune, cu pământare, iar dacă nu o ai la îndemână, cheamă un electricean să îți ”tragă” o priză aproape de plită. Pe lângă aceasta, ai nevoie de niște papuci speciali pentru conectarea ei, pentru că nu este permis să legi firele ”după urechea ta”, cu bandă izolatoare; nu, au trecut acele vremuri; acum avem nevoie de papuci speciali pentru a fi siguri că sunt bine mufate și în siguranță.

Pe final, dacă plita vine cu sistem de prindere în blat, special, îți recomand să o faci. Dacă nu vine cu acel sistem, îți recomand să o prinzi de ceva bine sau să aplici pe conturul blatului un strat de silicon ca acestarezistent la temperaturi mari și cu o putere foarte bună de lipire. După ce ai parcus toți acești pașii, poți fi liniștit că ai montat o plită cu inducție, foarte bine. Dacă ai alte întrebări despre cum se montează o plită pe inducție în blat sau cum se încorporează o plită pe inducție, poți lăasa un comment mai jos, iar eu îți voi răspunde de îndată.

One comment

  1. Salutare,
    As vrea sa am și eu o plita cu inducție. Nu am cumpărat încă nici plita si nici blat deci mă pot descurca ușor sa am dimensiunile corecte.
    Întrebarea mea vine la poarta electrica. Ce trebuie sa mai aibă priza in afara de împământare?
    Zic unii că trebuie anumite setări pentru a avea randament maxim.
    Mersi,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *